Mama teringin sesangat nak makan keropok lekor. Tapi mana la nak cari kat bumi Canada ni. Masa mama gi beraya kat Waterloo hari tu, alhamdulillah dapat makan keropok lekor. So mama pun mintak resepi ngan member mama, Yani dan sambil tu try gak la google resepi kat internet. Mama dah adaptasi dan simplified resepi untuk menyenangkan hidup mama so that bila-bila craving for keropok lekor, mama boleh siapkan dalam tempoh less 1 hour. Bestnyer!!
Bahan-bahan.
1 tin mackerel in water
1 cup tepung ubi kayu
1 tbs tepung gandum
1/2 tsp garam
2 tbs air ais
1 periuk air mendidih
Cara:
1. Isi air ke dalam periuk. Paras air 3/4 periuk dan didihkan diatas api sederhana.
2. Buang kesemua air dari tin mackerel, guna isi ikan je. Lenyek/ramas isi ikan tu sampai hancur.
3. Masukkan tepung gandum, ubi kayu dan garam kedalam, bekas yg berisi ikan. Gaul rata, renjiskan air sedikit demi sedikt sambil mengaul semua bahan sehingga semua bahan bercampur sebati dan menjadi doh. Kalau terlebih air dan doh menjadi lembik, tambah kan sedikit tepung ubi kayu sehingga mencapai kosistensi doh yang tidak melekat ditangan.
4. Bentukkan doh menjadi panjang berdiameter 1/2 inci. Panjang doh keropok tu buat la besesuaian dengan saiz periuk.
5. Masukkan doh keropok lekor ke dalam air mendidih. Doh yang masak akan timbul dipermukaan air. Masak selama 10 minit.
6. Angkat dan toskan .
7. Keropok lekor ready untuk digoreng. Kalau nak frozen, masukkan je keropok lekor dalam ziplock dan bekukan.
Senangkan :)
No comments:
Post a Comment