Monday, September 29, 2014

Ikan Bass masak 3 rasa ...simple recipe

Papa bawak balik sekor ikan bass yg besar. rasanya dalam 1kg beratnyer. Papa cakap ikan ni bukan dia yg dapat tapi syed yg tangkap so  mama kena masak sedap, papa nak ajak syed dan rizal datang makan.

Mama decide masak ikan 3 rasa, rasa manis, masam dan pedas (masin include :P). So as ususal resepi mama ni simple dimple jek...tak sempat nak  buat kalu very complicated. Kena jimat masa sebab asignment bertimbun, term paper mama tak start reseach pun lagi, tesis nyer literature review baru siap rough draft huhuhuhu.

Dan resepinya adalah.....

Ikan Bass masak 3 rasa

Bahan Ikan:
1 ekor ikan yg dibasuh besih dan dilumurkan garam kunyit
Minyak sekuali untuk mengoreng
Cara:
1.  Panaskan minyak didalam kuali yang bersesuaian diatas api sedrhana selama 5 minit.
3. Apabila minyak panas, goreng ikan sehingga hampir garing di kedua belah bahagian ikan.
4. Angkat ikan dan letakkan diatas pingan yang dihias daun salad.


Bahan Sos 3 rasa

1 biji bawang besas dihiris memanjang
3 ulas bawang putih diketuk
1/2 inci halia di mayam halus
1 tbs sos ikan*
1 tbs sos tiram*
4 tbs sos cili*
1 tsp gula putih*
1 tbs cili giling* (kalu cili giling tu pedas, letak 1 tsp pun ok dah)
1/2 kiub ayam*
1/2 cup air
1 tbs minyak untuk menumis
Sebiji tomato dipotong dadu#
3 helai daun bawang dipotong kasar#
1 tbs jagung #
1 tbs peas#
2 tbs nenas dipotong halus#


Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
2. masukkan air dan bahan bertanda * sehingga mendidih.
3. Apabila sos mendidih , masukan semua bahan bertanda #. Kacau rata selama 3 minit.
5. Tuangkan sos 3 rasa ke atas ikan yg telah siap dihidang.


Senang kan :)

Nota:
Mama guna sos magi cili pedas manis. Kalu kat Malaysia boleh guna sos cili magi atau sos cili life. kalu guna sos cili brand lain mama takpasti rasanya jadi 3 rasa atau terlebih pedas. Mama pernah try guna sos cili masala. Memang rasanyer kureng.

No comments:

Post a Comment