Friday, February 21, 2014

Rainbow Meringue Kissess

This morning mama buat Rainbow Meringue Kissess utk Nina. Nina suka meringue ni sebab ia akan melt in her mouth. No need for her to gigit and chew with her limited teeth tu. Kenapa mama suka buat meringue ni saiz kisses?? Sebab:- 1. saiz kecik 2. tak liat (chewwy) 3. cepat masak (jimat masa hehehe)

Bahan-bahan:

2 biji putih telur
1/4 cup gula icing
1/2 tsp cream of tartar
1/8 tsp salt
1/2 tsp vanilla essence
Food coloring

Cara:
1. Beat putih telur sampai berbuih. masukkan cream of tartar and salt. beat again until fluffy.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit diselangi esen vanilla sampai semua gula larut. keep on beating the mix sampai mixture menjadi berkilat dan terasa pekat utk di pukul/beat. the mixture is ready bila dah rasa pekat.
3. Asingkan mixture ke 4 mangkuk berasingan in even portion. agak-agak je. dropkan 2-3 titis food coloring. mama guna biru, hijau, merah dan putih (origina mixture color).
4. Jangan kacau, fold in je color tu sampai sebati. Jgn kacau ye nanti turun pulak mixture tu. tak jadi meringue tu nanti.
5. Preheat oven 200F atau 100C.
6. Masukkan selang seli each color dlm piping bag atau plastic zip lock (gunting sikit hujung). pipekan keatas loyang cookies yg dilapik kertas. buat kecik-kecik je.
7. Bakar selama 30 minit. kalau kisses tu saiz besar kena bakar selama 45 minit ke 1 jam baru outer layer akan garing.
8. bila dah masak, tutup api, jgn terus keluarkan. renggangkan sikit pintu oven dan biarkan sejuk di dalam oven. Mama biasanya biarkan sejuk dlm oven dlm 15 minit je. Then keluarkan terus ngapp. Yummy!

Nota: tips dari Mek: kalau nak masak apa2 yg manis kena letak sedikit garam, rasa manis tu akan lagi sedap, bukan manis lecah. ( mek bagi mama tips ni masa mama masak jjemput pisae, bukan masa mak meringue ni ;p)


Resepi mama ni inspired by Cherrylane's Cupcakes 





No comments:

Post a Comment