Thursday, February 13, 2014

Murtabak Mini Simple, Senang dan Sedap

Murtabak. Bila sebut murtabak je terus teringat Murtabak Raja Kota Bharu yg pastinya marbelosss tu. Dicicah ngan kuah jeruk bawang merah. Ohh..sungguh sedap. Tapi di bumi Kingston ni, mana nak cari murtabak yg sedap? So, this is resepi yg mama dah try, dan hasilnya masak satu habis satu, laju je anak2 mama makan. Berebut lagi.hehehe..

Resepi ni simple dan senang sebab mama guna kulit popiah segera as penganti kulit murtabak. Hero mama tak abis lagi belajar tebar menebar ni.  Jeruk bwg pulak Adik buat one day earlier. Memang cukup masam manis.


Bahan
Kulit popia segera
2 biji telur

Inti:
1 cup daging kisar
2 garlic (mayam halus)
3 onion (mayam halus)
1 tbs serbuk kari (cairkan guna 1 tsp water)
1 yellow onion ( potong dadu)
1/2 cup sayur campur
1-2 potato (potong dadu)
1 tbs Minyak utk menumis ( mama guna minyak sapi)
Salt & sugar secukup rasa
1/2 cup air

Cara:
1. Panaskn minyak dan tumis garlic+onion. Masukkan serbuk kari. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan air,  daging kisar dan potato.
3. Apabila air mendidih dan kentang empok, masukkan yellow onion, sayur campur, garam dan gula.
4. Masak sehingga inti hampir kering.
5. Angkat dan biarkan sejuk

6. Apabila inti dah sejuk, pecah telur ke dalam bekas inti. Kacau rata. ( pastikan inti sejuk, kalau tak telur akan half cook by the heat)
7.Panaskan kuali leper (flat). Griskan kuali dgn sedikit minyak. Mama guna minyak sapi. Letak kulit popiah di atas kuali dan letak 1 tbs inti di tengah kulit popiah tu. Lipat dan bungkus inti tu.
8. Masak sehingga kedua belah murtabak garing.
9. Angkat dan hidang

Kuah Jeruk Bawang
Bahan
3 biji bawang merah ( mayam)
15 ml cuka mkn
15 ml air*
1 tbs gula*
Food coloring -red*
(* blh ganti dgn 15ml sirap ros)

Cara
Campur semua bahan, gaul sebati, biarkan semalaman di suhu bilik.

No comments:

Post a Comment