Semalam ada pot luck kat school...mama still tak tahu nak bawa apa ...tetiba teringat ada roti canai segera kat dalam peti ais..jeng jeng jeng... masak portuguese egg tart sedap ni... as we all know kan...untuk peminat egg tart ni ...portuegese egg tart kena buat guna pastry puff kan...so roti canai segera ni kan adik beradik pastry puff.
Bahan-bahan
1/4 cup cream*
1/4 cup gula*
2 egg yolk*
1 tbs tepung jagung*
1 cup susu segar*
1/4 tsp vanilla extract*
3 keping frozen roti canai
Muffin pan saiz besar
Cara-cara
a. Egg Custard filling
1. Campur semua bahan bertanda * di dalam mangkuk/periuk. Kacau sehingga semua bahan bercampur sebati.
2. Panaskan periuk yang mengandungi bahan * di atas api sederhana. Kacau tanpa henti selama 10 minit sehingga adunan sedikit likat. Jangan sampai pekat. 10 minit tu dah boleh tutup api dah.
3. Angkat periuk dari dapur dan rendamkan periuk tersebut ke dalam mangkuk berisi air (water bath). Kacau lagi adunan sehinggan suam.
b. Pastry puff
1. Panaskan oven 250C atau 385 F
2. Canaikan roti canai frozen dan tekap roti canai mengguna cookie cutter bulat besaiz muffin pan besar. Mama guna cawan plastik jer.
3. Oleskan muffin pan dengan minyak sayur atau butter. Letakkan roti canai yg telah diterap ke dalam setiap lubang muffinn. Ratakan doh roti canai ke seluruh permukaan membentuk small cup pastry.
c. Egg Tart
1. Masukkan filling ke dalam cup pastry di dalam muffin pan. Jangan isi penuh biarkan hampir 5mm dari permukaan atas pastry cup tu.
2. Masukkan ke dalam aoven dan bakar selama 30 minit.
3. Apabila telah masak dan kelihatan kulit hangus coklat di atas permukaan egg tart maknanya telah terjadi la kejadian egg tart itu.
4. keluarkan egg tart dari oven biarkan sejuk dulu sebelum makan yer.
Nota kaki:
1. Jangan lupa letak tepung jagung...sebab tepung jagung itu la yang mengstabilkan castard bila di bakar dengan api tinggi 250C
2. Jangan lupa masak sekejap cusrtard filling...sebab kalau tak masak isi akan jadi lembik (soggy)
3. Kenapa kena masak suhu tinggi...sebab susu hanya akan membentuk kulit di atas permukaan custard pada suhu tinggi, tanpa kulit susu ni...trademark portuguese egg tart tak akan terbentuk iaitu burn mark coklat tu..
4. Kenapa kena guna pastry puff untuk portuguese egg tart...sebab kulit pastry tart biasa akan hangus hangit bila dibakar dengan suhu tinggi
5. kat dapur takde cream...takpe..takpe...ganti jer ngan santan kelapa atau susu cair atau susu segar or susu tepung pun boleh la (make sure bancuh dulu eh)
resepi ni mama olah kan dari resepi kichentigress dan nota kaki tu juga di paraphrasing dari kitchentigress dan experience mama sendiri lah...ok lah...kita masak dulu lah.. eh?!
No comments:
Post a Comment