Wednesday, August 13, 2014

Kek Coklat Moist Sedap yg amat senang nak buat

Mama suka makan kek coklat! Kalau mama nampak orang jual kek coklat tu mesti mama akan beli sebab nak try rasa sedap ke tak. Kalau sedap mama akan repeat beli. Masa mama dok kat Kuantan dulu, mama ni tak pernah terfikir nak beli oven apatah lagi nak bakar membakar cake ni. tapi bila dok jauh diperantauan dan harga kek di bakery kat sini masyaAllah ...mahal nyer...so mama terpaksa la jadi pastry chef kat dapur kecik mama tu... jimat kos hehehehe

Resepi ni kawan mama share kat FB...mama dah masak berkali-kali dah guna resepi ni...buat cupcake pun boleh.





Bahan-bahan kek
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan butter atau minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
3 biji telur


Cara-cara
Campurkan gula pasir, serbuk koko, minyak masak, susu cair dan susu manis ke dalam periuk. 
Masak sebentar di atas api yang perlahan sehingga semua bahan larut. 
Tutup api dan biarkan larutan tadi suam sebelum mencampurkan ke dalam telur dan tepung.
Ayak tepung gandum, garam, soda bikarbonat dan baking powder. ketepikan.
Dalam bekas berasingan, pukul telur sampai kembang, dan campurkan dengan adunan koko. 
Gaul rata dan campurkan adunan tepung. Gaul sebati dan tuang ke dalam acuan.
Tutup acuan dengan aluminium foil supaya wap tidak masuk ketika mengukus. 
Kukus kek selama 45-60 minit dengan api yang perlahan.
Keluarkan kek dari kukusan dan biarkan sejuk sebelum diletakkan topping ke atas kek.

nota: 
1. kalau taknak kukus. bakar guna kaedah bain marie iaitu letak cake tin dalam loyang berisi air dan bakar pada suhu 150C selama 30 minit. 
2. Cara untuk memastikan kek telah masak, cucuk lidi sate kedalam cake, kalau lidi tu keluar bersih maknanya kek dah masak.

Bahan-bahan topping (coklat ganache)
150 g thickened/whipping cream
150 g coklat masakan1
5 g butter

Cara-cara
Campurkan coklat masakan dan thickened cream dalam satu bekas. 
Panaskan sehingga coklat masakan menjadi cair dengan menggunakan kaedah double boiling.
Kacau sehingga sebati, kemudian tambahkan butter.
Biarkan campuran sejuk seketika. Bila campuran telah suam, curah coklat ganache ke atas kek.

No comments:

Post a Comment