Friday, May 16, 2014

Kek Chiffon Lemon

Kek chiffon adalah satu-satunya all time fav kek utk mama. Takde cake yg blh challenge even cake chocolate moist. Tapi masalahnya everytime mama buat kek ni masih tak dpt buat selembut tektur cake chiffon yg mama pernah makan kat Kuala Terengganu zaman muda remaja dulu. Anyway, walaupun tak mencapai standard tu, mama still masak sebab kat rumah ni ada lagi seorg yg hardcore chiffon cake. Siapa lagi kalau bukan Nina yg kurang gigi tu....

Bahan
4 biji egg yolk
4 biji putih telur
1/4 cup tepung gandum
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp baking powder
1/4 cup gula aising
1/2 tsp cream of tartar
1/8 tsp garam
1/4 cup vegetable oil
1 tsp lemon jus
1/2 tsp lemon zest

Cara
Preheat oven 300 F
1. Sediakan dua bekas yg kering dan bebas minyak. Masukkan putih telur dan yolk dlm bekas yg berasingan.
2. Kacau egg yolk sehinga bebuih menggunakan whisker. Masukkan minyak ke dlm bekas yg berisi egg yolk dan kacau sehingga menghasilkan campuran seperti tekstur mayonis.
3. Di dalam bekas yg berasingan, ayakkan tepung gandum, baking powder, baking soda dan garam.
4. Masukkan campuran tepung yg telah diayak ke dlm bekas yg mengandungi egg yolk. Kacau sehingga sebati. Masukkan lemon jus dan lemon zest. Kacau sebati
5. Pukul putih telur sehingga berbuih. Masukkan cream of tartar. Pukul seketika dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul putih telur sehingga menghasilkan adunan bertanduk apabila whisker diangkat keluar dari adunan.
6. Masukkan separuh putih telur ke dalam bekas yg mengandungi egg yolk. Fold adunan sehingga sebati. Jangan kacau, gunakan kaedah kaut dan lipat.
7. Masukkan adunan tadi kedalam bekas yg mengandungi putic telur. Gunakan kaedah kaut dan lipat sehingga semua bercampur sebati dan tiada garisan putih kelihatan.
8. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg bersesuaian. Loyang tidak perlu digris di dinding loyang. Cukup sekadar meletak kertas minyak di dasar loyang.
9. Masukkan loyang ke dalam oven dan bakar selama 30 minit.
10. Kek masak apabila ujian menggunakan pencungkil gigi yg dicucuk kedlm kek keluar bersih.
11. Keluarkan kek drp oven dan telangkupkan supaya kek tidak mendap/ turun.
12. Keluarkan kek daripada loyang apabila kek betul2 sejuk. Dan hidangkan.

3 comments:

  1. baca blog kak sal buat ya lapar hahahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha...buat la eya...senang je

    ReplyDelete
  3. mggu ni ya nak buat red velvet brownies, jadi ke tak, tak tau lahh ><

    ReplyDelete