Tuesday, May 6, 2014

Ikan Bakar Belacan cicah Air Asam

Sukanyer bila dapat makan ikan bakar...mama papa ni favourite la apa-apa seafood yg di grilled...masa dok Kuala Selangor dulu ...menu tetap ikan bakar...pastu bila pindah dok Kuantan...macam dok dalam 'syurga' ikan bakar...mana tak nye Planet Seafood kat depan rumah je..bila Sara Thai buka kat Balok..lagi la syok...bila dok kat Kingston ni...dapat je ikan tilapia..mesti papa akan bakar...lepas la rindu...

Ikan Bakar Belacan

Bahan
2 ekor Ikan Tilapia ( apa-apa ikan yg bersesuaian dgn selera)

2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Bahan bertanda * diblender terlebih dahulu

2 tbs cili giling/boh
1 tsp garam
1 tsp belacan
1 tbs gula

2 tbs minyak utk menumis.

Cara

1. Blenderkan bahan bertanda *
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah diblender sehingga keperangan. Masukkan belacan, cili, garam dan gula. Kacau rata dan masak sehingga keluar bau semerbak belacan. Dah masakla tu. Sejukkan seketika
3. Letakkan ikan di atas aluminium foil. Gaul rata bahan yg telah ditumis tadi keseluruh ikan.
4. Bungkus ikan dan bakar selama 45 minit pada 300F.
5. Bila Ikan dah masak, akan keluar bau harum belacan yg membuatkan perut minta nasi hehehe.

Air Asam

Bahan

1 tbs asam jawa
1/2 cup air
1/2 tsp garam
1 tsp gula
1 biji bawang besar (mayam kasar)
1 biji cili padi (potong halus)
1 tsp air limau nipis/lemon
1/2 tsp belacan
1 biji tomato (potong dadu)

Cara
1. Ramas asam jawa di dlm air dan tapis.
2. Campur kan  gula, garam bawang, cili, belacan, air limau dan tomato di dalam bekas yg berisi air asam jawa. Gaul rata dan kacau sehingga garam dan gula larut. Siap.


No comments:

Post a Comment