Wednesday, January 29, 2014

Akok Kedut ( Akok Kelantan )

Akok memang all time favorite food mama. Sweet dan berlemak. Pantang tgk ada org jual akok mesti berenti beli. Bulan puasa lagi la, everyday nak makan akok je takpun jala mas ke, buah tanjong ke, or nekbak. Meleleh air liur dah ni teringat kuih muih Negeri Cik Siti Wan Kembang ni.

Bila dok jauh dari mek ni mula la nak makan macam-macam kuih Kelate. Masa ada ngan mek, tak pernah nak berguru. Tetapi bila Nina start mintak nak mkn Akok TokWan, mama kena la cari resepi yg senang, simple dan sedap. Senang maknanya blh buat dlm tempoh 30 minit max. Dari pecah telur sampai keluar oven. Mama guna loyang muffin je. Untuk resepi penuh Akok TokWan. Boleh tgk di FB Kak Zleq Kha

Bahan:
1/2 cup santan
1/2 cup air
1/2 cup gula perang/gula melaka (org kelate panggil nissae kerek)
1/4 cup tepung gandum
3 biji telur
1tsp butter
secubit garam
2-3 drop vanilla esen


Cara-cara
1. Pecahkan telur di dlm blender. Masukkan semua bahan ke dalam blender. Blend sampai sebati. 2-3 pulse dah ok.
2. Preheat oven 300F atau 150C
3. Sapu butter atau spray veg oil di loyang muffin
4. Masukkan batter akok separuh atau 3/4 muffin cup di loyang tu
5. Bakar sehingga 20-25 atau dah keluar bau. Bila harum semerbak tu maknanya masak la tu. Mama biasanya biar hingga 30 minit sebab mama suka makan akok garing.

Masa bakar akok akan naik tinggi. dont worry. Bila keluar dr oven, akok tu akan collapse kembali ke saiz asal dan berkedut.





No comments:

Post a Comment