Thursday, July 3, 2014

Roti Jala dan Kari Ayam

Roti Jala...bila sebut roti jala je terus teringat Cik Na bff Kakma yang pandai buat roti jala tu...mama ni bukan pandai sangat pun...pandai makan ada la...hehehe

Hari ni tergoogle resepi berbuk...terkeluar lah gambar roti jala so...menu berbuka hari ni adalah roti jala dicicah dengan kari ayam...oh so yummy!


Roti Jala

Bahan
3 cup tepung gandum
2 cup susu segar
1 cup air
1/2 tsp garam
1 tsp gula
2 tbs butter cair
3 biji telur
secubit kunyit atau yellow food coloring

Cara
1. Satukan semua bahan dalam blender kecuali tepung gandum. Blender semua bahan sehingga semua bercampur rata. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil blender. Teruskan blender semua bahan sehingga tepung habis.
2. Panaskan flat pan diatas api sederhana
3. Masukkan adunan dlm acuan. mama guna acuan 1 lubang je.
4. sapu sedikit butter di atas kuali dan jalakan aduanan keseluruhan permukaan kuali.
5. Apabila roti jala dah masak. Angkat ke atas pinggan, lipat dan gulung.
6. Ulang langkah 4 sehingga adunan habis.


Nota:
Kalau takde acuan...itu bukan masalah ...tebuk penutup air mineral yg 500ml tu...then guna botol tu as acuan roti jala...tadaaa!!!

Kari Ayam

500 g ayam dipotong sederhana
2 biji potato di potong dadu
1 batang carrot dipotong dadu kasar
5 biji bawang merah -diblender
3 ulas bawang putih-diblender
2cm halia-diblender
2 tbs rempah kari
1 tbs cili giling
1 batang kulit kayu manis
5 tangkai bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 cup santan pekat
2 cup air
1 tsp garam
1/2 tbs gula
1 tbs air asam jawa
1 tsp jus lemon
1/4 cup minyak utk menumis

Cara

1. Panaskan minyak. Apabila minyak sudah panas tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah diblender serta cili giling dan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau dan warna keperangan.
2. Masukkan rempah kari, kacau rata dan tumis sehingga naik minyak dan berbau wangi
3. Masukkan ayam dan gaul rata ayam bersama rempah kari. Masukkan garam dan gula. Kacau rata dan masak sehingga ayam separuh masak.
4. Masukkan potato dan carrot. gaul rata
5. Masukkan santan dan air. Kacau rata. Dan biarkan sehingga mendidih. Kacau sekali sekala bagi mengelakan bahagian dasar berkerak,
6.Masukkan air asam jawa dan jus lemon dan kacau rata
7. Biarkan kari mereneh di atas api sederhana sehingga berbau harum semerbak kari.
8. Apibila kentang telah empuk. Tutup api dapur dan boleh dihidangkan


No comments:

Post a Comment