Monday, February 8, 2016

Pan Cake yang Gebu dan Fluffy

resepi pan cake ni dah lama mama simpan. Mama dapat resepi ni dari brother yang datang buat promotion kuali serba guna kat ahli-ahli puspanita kat ofis lama mama dulu. So sebab sedap betul la pancake yang dia buat masa demo tu sampai la ni mama akan masak pan cake guna resepi dia. Tq bro.

Bahan-bahan.

1 cawan tepung gandum*
1/2 sudu teh baking powder*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula putih

1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 cup susu segar
1 sudu besar cuka
1 susu besar minyak sayuran

Cara-cara.

1. Campurkan susu dan cuka dan ketepika selama 5 minit.
2. Ayak bahan bertanda * kedalam mangkuk dan masukkan garam dan gula ke dalam campuran tepung tersebut. ketepikan.
3. Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul telur bersama esen vanila. Masukkan susu dan minyak. Kacau sebati.
4. Masukkan campuran tepung tadi ke dalam bekas berisi larutan susu. Kacau sehinga sebati.
5. Panaskan kuali diatas api sederhana dan sapurkan sedikit minyak/butter di permukaan kuali.
6. Tuang adunan pancake ke atas permukaan kuali mengikut saiz yang bersesuaian . Masak sehingga terbit bubble udara di permukaan pan cake. Terbalik kan dan masak seketikat dalam tempoh 1-2 minit. Angkat dan hidangkan.

Pan cake ni anak-anak suka makan panas-panas letak buter dan maple syrup. Honey dan jam pun sedap. Kakak suka letak nuttela dan adik dia letakkan whip cream atas pan cake tu lepas tu bila habis pan cake dia ratah whip cream pulak sampai habis sebotol sekali dia hadap.

No comments:

Post a Comment