Semur ni masakan Indonesian bukannya masakan Kelantan ye. Asal nama semur ni dari perkataan smoor in dutch dialect. Semur Ayam ni lebih kurang sama dgn resepi ayam masak kicap yg selalu mek buat. Bezanya cuma masukkan serbuk buah pala dan bawamg goreng tumbuk. Anak2 suka makan apa sahaja yg diletak kicap, so semur ni biasanya kategori lauk yg laku la kalau mama masak. Banyak resepi utk semur ni sebab cara masakan mungkin berbeza ikut tempat. Resepi ni paling simple dan senang dibuat.
Bahan A
Separuh elor ayam dipotong 8
1 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kunyit
3 cup Minyak utk menggoreng
Cara A
lumurkan ayam dgn garam dan kunyit sehingga rata keseluruhan bahagian ayam
Panaskan minyak
Goreng ayam sehingga separuh masak
Angkat dan toskan
Bahan B
1 labu bawang merah besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
Bahan bertanda* diblender dgn sedikit air
1 stick kulit kayu manis#
2 kuntum bunga lawang#
5 biji bunga cengkih#
3 biji buah pelaga#
10 biji lada sulah#
1 tsp serbuk buah pala#
1 biji bawang besar kuning di potong memanjang #
4 tbs kicap manis
2 tbs kicap masin
2 tbs bawang goreng di tumbuk kasar
2 biji potato di potong 4
1 biji tomato di potong baji
1 cup air
4 tbs minyak utk menumis
Cara
1. Panaskan minyak diatas api sederhana, dan tumis bahan * dan # sehingga naik bau wangi dan bawang bertukar warna ke perangan.
2. Masukkan kicap manis, kicap masin, air dan tomato. Kacau rata dan biarkan mendidih
3. Masukkan ayam dan tomato. Kacau rata dan masak sehingga masakan mendidih.
4. Biarkan ayam mereneh di dalam kuah selama 20 minit.
5. Angkat dan hidangkan apabila potato dah empuk.
No comments:
Post a Comment