Thursday, January 30, 2014

Ayam Percik Putih ( Kelantan Style)


Hari ni mama cuba buat ayam percik macam mek selalu buat. Pertama kali buat tanpa mek. rasanya masih tidak mencapai rasa air tangan mek. Mek punya percik memang dah terkenal di kalangan sanak saudara. mek tak pernah mengkomersialkan ayam percik dia. Mek masak utk menjamu anak2 dan kekawan anak2 mek je. Cuma sekali je masa dok ngan arwah Aziz di Kertih dulu, mek pernah buka gerai jual nasi kerabu ayam percik masa bulan puasa. ini resepi yg mama copy paste dari note FB Kak Zleq Kha



Bahan utk Ayam Bakar:
seekor ayam saiz sederhana
2 sudu kecil garam
4 ulas bawang putih*
½ inci halia*
½ sudu kecil cuka putih
*tumbuk/blender

Cara
Perapkan ayam dengan bawang putih, halia,cuka dan garam. biar seketika. Bakar dlm oven 150C sehingga separuh masak. Percik kuah ke atas ayam dan sambung bakar sehingga ayam masak.

Bahan Kuah percik
3 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah - mayang
2 batang serai - ketuk
1 sudu besartepung gandum
I inci halia (diketuk/ tindik)
1 sudu kecil garam
3 sudu kecil gula
½ keping asam keping @ 2 sudu jus kecil limau nipis

kalau nak pedas, boleh letak cili kisar secukup rasa, tapi nanti color kuah percik tak putih lah.

Cara
Blender bawang dan tepung gandum bersama secawan santan pekat, hingga hancur. Masukkan bahan yang telah diblender kedalam periuk, masukkan baki 2 cawan santan, halia, serai, garam, gula dan asam.kacau sehingga mendidih dan pekat.kuah percik mesti dimasak sampai pecah minyak

No comments:

Post a Comment