Saturday, July 5, 2014

Popiah basah

Popiah basah...yang penting sambal dia...kalau sambal menjadi...letak la sayur apa pun dalam Popiah tu sure sedapnyer....masalah mama kat sini bila nak buat Popiah basah tu kulit Popiah basah tak jual kat Kingston ni...nak buat sendiri tak berapa nak menjadi walaupun dok ngadap youtube belajar...ahhh. ..susah sangat mama buat kulit Popiah ala crepe je...hehehe



Resepi popia basah ni terbahagi kepada 3 bahagian:

A: Kulit Popiah
Nota: kulit ni mama buat ala crepe tau...sebab tangan mama ni tak tahan panas nak leser tepung atas kuali panas.

Bahan
2 cup tepung gandum
1 tbs tepung jagung
1 tbs tepung kastard (optional)
1 tbs tepung beras (optional)
1 biji putih telur
1 tbs cuka
1 tsp garam
6 cup air

Cara
1. Campur kan semua bahan kedalam bekas yang bersesuaian dan kacau sehingga tepung bercampur sebati menjadi lautan tepung. Sekiranya ada ketulan tepung, boleh blender larutan tersebut seketika.
2. Panaskan kuali flat. Satukan sikit butter. Curah kan  sesenduk kecik larutan tepung ke dalam kuali dan golekkan kuali supaya semua permukaan kuali di saluti larutan tepung.
3. Masak kulit popiah diatas api kecik selamat 5 minit. Apabila dah masak terus angkat. Tidak perlu di terbalikkan dan di masak sebelah atas kulit Popiah tersebut.
4. Ulang langkah 2 sehingga semua tepung habis.

B. Sambal

Bahan
1 biji bawang merah besar - diblender
5 biji bawang putih- diblender
2 tbs cili giling
1 tbs gula perang
2 tbs kicap manis
1/8 tsp garam
1/4 tsp belacan
1 tbs minyak utk menumis

Cara

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih yg telah diblender. Apabila naik bau masukkan cili giling. Tumis sehingga naik minyak.
2. Masukkan gula perang, kicap dan belacan. Kacau sehingga sambal pekat dan sedikit kering.

C: inti

Bahan
1 batang carrot yang disagat halus
1 mangkut kobis yg dipotong halus
1 biji bawang merah besar yang dipotong memanjang halus
3 biji bawang putih dipotong halus
2 tbs ikan bilis goreng
2 tbs bawang goreng
2 tbs kacang tanah yg di goreng dan di tumbuk kasar.

Cara
1.Gaul rata semua bahan untuk inti
2. Bentangkan kulit popiah. Sapukan sambal di seluruh permukaan kulit popiah kecuali 2 cm dari hujung kulit.
3. Letak kan 1 tbs inti dan lipat dan gulung popiah ke bentuk yg di kehendaki.
4. Ulang langkah 2.
5. Sebelum dihidangkan sapu sedikit sambal diatas permukaan popiah dan tabur sedikit kacang tanah.

No comments:

Post a Comment