Saturday, April 5, 2014

Nasi Lemak Ringkas...simply irresistible...

Every saturday mama akan masak nasik lemak. masak seperiuk penuh terus. blh mkn dari pagi sampai ke ptg. free flow. anak-anak tak sekolah, lapar je buka periuk makan la nasik lemak tu sampai kenyang. Mama masak mudah je dan yg pasti anak-anak dan papa suka.



Nasi Lemak

Bahan:
4 cup beras
1 tin santan segera (400ml)
400 ml air (sukat guna tin santan tu je)
2 helai daun pandan
1/2 inci halia (diketuk)
3 biji bawang merah (di mayam halus)
1 tsp garam
1 tbs gula

Cara:
Basuh beras di dalam periuk rice cooker sehingga bersih. Masukkan santan dan air. Ukur aras cecair berbanding beras. Pastikan paras air cukup utk jenis beras yg digunakan. Mama guna beras wangi so jumlah airsantan tu dah ok. tetapi kalau guna beras biasa mungkin kena tambah 1/4 cawan air. Kemudian, masukkan daun pandan, halia, bawang merah, gula dan ram kedalam periuk. kacau bagi semua bercampur rata. Masak menggunakan rice cooker. Bila masak nasi akan semerbak wangi.

Sambal untuk Nasi Lemak

Bahan
1 biji bawang merah besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
Bahan * dikisar menggunakan blender

1 biji bawang kuning besar (dimayam kasar)
4 tbs cili kisar/cili boh
1 keping asam keping atau 1 tbs air asam jawa
1tsp garam
2 tbs gula
1/4 cup ikan bilis
4 tbs minyak

Cara:
Panaskan minyak di dalam kuali diatas api sederhana. mama guna electric stove so mama guna api no 5. apabila minyak dah panas masukkan bahan yg telah diblender. Tumis dan kacau sehingga naik bau/keperangan. kemudian masukkan cili kisar dan bawang kuning. Masak sehingga mendidih. Selepas itu, masukkan asam keping, garam, gula dan ikan bilis. kacau rata. Kecilkan api ke no 2 dan biarkan sambal mereneh selama 20 minit di atas api kecil. kacau sekali sekala bagi mengelakkan sambal di dasar kuali hangit. Rasa dan tambah garam/gula mengikut citarasa masing-masing. mama dah ok dah macam tu.

Biasanya mama akan masak nasi dulu dan kemudian baru masak sambal. Sambil kacau sambal tu mama akan rebus telur, goreng bilis, potong timun atau basuh daun salad. By the time nasi masak, sambal pun dah masak. Boleh terus hidangkan panas-panas. Yummy!



No comments:

Post a Comment